Омилени извадоци од книжевноста

Phoenix
Мислења: 8221
Местолокација: Скопје
Зачленет на: 2008-10-08
- Post n°1
Омилени извадоци од книжевноста
Овде сакам да размениме некои убави кратки дела, поезија, извадоци од книги, драми... нешто убаво кое ќе ни помогне да сфатиме некои работи повеке во животот, да ги споделиме тајните на големите мајстори.

PantomimoS
Мислења: 7596
Зачленет на: 2008-09-23
- Post n°2
Re: Омилени извадоци од книжевноста
па мислам дека нема ваква тема.... :hahasto:
ај другиве ако приметат....
ај другиве ако приметат....

Рокси- Индиско оревче

Мислења: 4755
Зачленет на: 2008-09-15
- Post n°3
Што би значеле разумот и разборитоста без сознанието за опиеноста, што би значела насладата на сетилата кога зад неа би се наоѓала смртта и што би значела љубовта без вечниот смртен непријател на боговите....
Заборајв од која книга е, ама знам дека е нешо од Херман Хесе
Заборајв од која книга е, ама знам дека е нешо од Херман Хесе

Рокси- Индиско оревче

- Post n°4
Така е тоа. Минува тагата, болката, очајот, исто како пто и радостите минуваат, ја губат длабочината и вредноста и најпосле доаѓа време кога човек повеќе неможе да се сети што било тоа што го болело некогаш
Хесе - Мислам дек е од „Степскиот Волк“... (ама мислам)
Хесе - Мислам дек е од „Степскиот Волк“... (ама мислам)

Рокси- Индиско оревче

- Post n°5
Ако за твоето задоволство ти треба дозвола од други луѓе, тогаш навистина си за жалење
„Степскиот волк“
„Степскиот волк“

Phoenix
- Post n°6
еве за почеток една стара индиска многу корисна фантастична книга
ДЕсидерата
чЕкори смирено низ вревата и заборавеноста , и сети се на мирот што може да се најде во тишината.Колку што е возможно биди во добри односи со сите луѓе . Зборувај ја својата вистина смирено и јасно , и слушај ги другите дури и глупавите и неуките, бидејки и тие имаат своја приказна . Избегнувај ги бучните и агресивни луѓе затоа што тие се товар на духот.
Ако се споредуваш себеси со други можеш да останеш огорчен или горд , бидејки секогаш ке има поголеми и помали од тебе.
Радувај се со своите достигнувања како и на своите планови . Одржувај го ентузијазмот за сопствената професија колку и да е скромна. Тоа е вистинско богатство во променливи времинја . Но тоа нека не те попречува да ги видиш доблестите колку што ги има .Многу луѓе тежнеат кон високи идеали , и животот на секаде е полн со хероизам .
Особено немој да глумиш лјубов , ниту пак да бидеш циничен кон лјубовта, бидејки и покрај својата огорченост и разочарувања , таа е вечна како и тревата .
Спокојно прими го искуството на големите , складно напуштајки ги работите од младоста . Негувај ја духовната сила за да те штити од неочекувани несреки , но немој себеси да се жалостиш со измислици.
Многу стравови се јавуваат поради замор и осаменост. Освен одржувањето на здрава дисциплина биди благ кон себеси.
Ти си дете на Универзумот,ништо помалку од дрвјата и звездите . Имаш право да бидеш тука . Без оглед дали тоа ти е јасно или не , нема сомневање дека универзумот се развива онака како што би требало.Значи биди со господ како и да го замислуваш . и без оглед каква и да ти е работата и какви ти се аспирациите во бучното превирање на животот , задржи го мирот во душата. И покрај оваа нечистотија си срушени соништа , ова е сепак прекрасен свет создаден од творителот за тебе.
ДЕсидерата
чЕкори смирено низ вревата и заборавеноста , и сети се на мирот што може да се најде во тишината.Колку што е возможно биди во добри односи со сите луѓе . Зборувај ја својата вистина смирено и јасно , и слушај ги другите дури и глупавите и неуките, бидејки и тие имаат своја приказна . Избегнувај ги бучните и агресивни луѓе затоа што тие се товар на духот.
Ако се споредуваш себеси со други можеш да останеш огорчен или горд , бидејки секогаш ке има поголеми и помали од тебе.
Радувај се со своите достигнувања како и на своите планови . Одржувај го ентузијазмот за сопствената професија колку и да е скромна. Тоа е вистинско богатство во променливи времинја . Но тоа нека не те попречува да ги видиш доблестите колку што ги има .Многу луѓе тежнеат кон високи идеали , и животот на секаде е полн со хероизам .
БИДИ ТОА ШТО СИ БИДИ СВОЈ
Особено немој да глумиш лјубов , ниту пак да бидеш циничен кон лјубовта, бидејки и покрај својата огорченост и разочарувања , таа е вечна како и тревата .
Спокојно прими го искуството на големите , складно напуштајки ги работите од младоста . Негувај ја духовната сила за да те штити од неочекувани несреки , но немој себеси да се жалостиш со измислици.
Многу стравови се јавуваат поради замор и осаменост. Освен одржувањето на здрава дисциплина биди благ кон себеси.
Ти си дете на Универзумот,ништо помалку од дрвјата и звездите . Имаш право да бидеш тука . Без оглед дали тоа ти е јасно или не , нема сомневање дека универзумот се развива онака како што би требало.Значи биди со господ како и да го замислуваш . и без оглед каква и да ти е работата и какви ти се аспирациите во бучното превирање на животот , задржи го мирот во душата. И покрај оваа нечистотија си срушени соништа , ова е сепак прекрасен свет создаден од творителот за тебе.
БИДИ ВНИМАТЕЛЕН И ТЕЖНЕЈ ДА БИДЕШ СРЕКЕН....

Phoenix
- Post n°7
еј па вие сте брзи . јас сакав ова дело да биде прво . ама сепак ми е мило што сте ја виделе темата а уште повеке што сте пишале

Phoenix
- Post n°8
ТЕГОБНОСТ од Жан Пол С.[center]
---Мојата мисла тоа сум јас ете зашто не можам да се запрам . ЈАс постојам затоа што мислам и јас не можам да се воздржам да мислам.
Дури и во овој момент -тоа е ужасно -ако постојам,. тоа е затоа што ме опфака ужас од Постоенјето. ЈАс сум тој јас кој сакам да се извлечам од непостоенјето кон кое се стремам : омразата одвратноста , тоа се само начини кои ме поттикнуваат да постојам. кои ме задлабочуваат во постоенјето. Мислите се рагаат зад мене како вртоглавица. Чувствувам како се рагаат зад мојата глава .. ако попуштам ке излезат напред , мегу очите а јас секогаш попуштам. мислата се дебели ме исполнува целиот и го обновува моето постоенје
---Мојата мисла тоа сум јас ете зашто не можам да се запрам . ЈАс постојам затоа што мислам и јас не можам да се воздржам да мислам.
Дури и во овој момент -тоа е ужасно -ако постојам,. тоа е затоа што ме опфака ужас од Постоенјето. ЈАс сум тој јас кој сакам да се извлечам од непостоенјето кон кое се стремам : омразата одвратноста , тоа се само начини кои ме поттикнуваат да постојам. кои ме задлабочуваат во постоенјето. Мислите се рагаат зад мене како вртоглавица. Чувствувам како се рагаат зад мојата глава .. ако попуштам ке излезат напред , мегу очите а јас секогаш попуштам. мислата се дебели ме исполнува целиот и го обновува моето постоенје

Рокси- Индиско оревче

- Post n°9
TheDoorS напиша:
БИДИ ВНИМАТЕЛЕН И ТЕЖНЕЈ ДА БИДЕШ СРЕКЕН....
Респект
Морам да ја прочитам книгава...
еј па вие сте брзи . јас сакав ова дело да биде прво . ама сепак ми е мило што сте ја виделе темата а уште повеке што сте пишале
Sorry, се надевам не се лутиш

Phoenix
- Post n°10
ГРАДИНАР од Р ТАГОРЕ
ТАжни се твоите проникливи очи . Ми ја испитуваат душата исто како кога месечината би сакала да се нурне во морето. Си го разголив животот пред твоите очи од крај до крај. и ништо не сокрив ниту задржав, Затоа не ме познаваш.
Да е скапоцен камен , би можел да го раздробам на стотици зрнца и да ти нанижам гердан околу вратот .
ДА е цвет и свеж и малечпл и сладок , би го откинал од рачката и би ти го вметнал во косата
Но тоа е моето срце мила , Каде се бреговите негови а каде неговото дно?
Не ги познаваш мегите на тоа кралство , а сепак си негова кралица.
Да има само миг на радоста , тој би расцветал во лесна насмевка и ти би мозела да го видиш и да го читаш во мигот .
ДА е само бол , тој би се растопил во свети солзи , во кои би се огледала најдлабоката тајна , тајна без
зборови .
Но тоа е лјубов мила моја .
НЕјзината радост и бол се без граници ,бескрајни се нејзините желби и нејзиното богатство .
Таа ти е блиска како живот , па сепак никогаш целосно не можеш да ја познаеш .
-ТАјната на своето срце не ја задржувај само за себе, ПРијателе!
КАжи ми ја скришум само на мене .Ти што се насмевнуваш толку лјубезно . шепни ми тифко ке те слушне моето срце ,не моите уши...
"ОДАМ И ГО ГУБАМ СВОЈОТ ПАТ : БАРАМ ШТО НЕ МОЖАМ ДА ПОСТИГНАМ А ПОСТИГНУВАМ ШТО НЕ БАРАМ..."[i]
ТАжни се твоите проникливи очи . Ми ја испитуваат душата исто како кога месечината би сакала да се нурне во морето. Си го разголив животот пред твоите очи од крај до крај. и ништо не сокрив ниту задржав, Затоа не ме познаваш.
Да е скапоцен камен , би можел да го раздробам на стотици зрнца и да ти нанижам гердан околу вратот .
ДА е цвет и свеж и малечпл и сладок , би го откинал од рачката и би ти го вметнал во косата
Но тоа е моето срце мила , Каде се бреговите негови а каде неговото дно?
Не ги познаваш мегите на тоа кралство , а сепак си негова кралица.
Да има само миг на радоста , тој би расцветал во лесна насмевка и ти би мозела да го видиш и да го читаш во мигот .
ДА е само бол , тој би се растопил во свети солзи , во кои би се огледала најдлабоката тајна , тајна без
зборови .
Но тоа е лјубов мила моја .
НЕјзината радост и бол се без граници ,бескрајни се нејзините желби и нејзиното богатство .
Таа ти е блиска како живот , па сепак никогаш целосно не можеш да ја познаеш .
-ТАјната на своето срце не ја задржувај само за себе, ПРијателе!
КАжи ми ја скришум само на мене .Ти што се насмевнуваш толку лјубезно . шепни ми тифко ке те слушне моето срце ,не моите уши...
"ОДАМ И ГО ГУБАМ СВОЈОТ ПАТ : БАРАМ ШТО НЕ МОЖАМ ДА ПОСТИГНАМ А ПОСТИГНУВАМ ШТО НЕ БАРАМ..."[i]

Рокси- Индиско оревче

- Post n°11
ОДАМ И ГО ГУБАМ СВОЈОТ ПАТ : БАРАМ ШТО НЕ МОЖАМ ДА ПОСТИГНАМ А ПОСТИГНУВАМ ШТО НЕ БАРАМ...
Ми лајк дис
Ми лајк дис

Phoenix
- Post n°12
Ke гo поздравам овој ден со лјубов во срцето.
а како ке го направам тоа? отсега натаму ке гледам со лјубов на сите нешта и повторно ке се родам.ке го сакам сонцето зошто ги грее моите коски;сепак ке го сакам и дождот зошто ми ја прочистува душата .ке ја сакам светлината зошто таа ни го покажува патот ;сепак ке ја сакам и нокта зошто таа ми ги покажува звездите.ке и посакам добредојде на среката зошто таа ми ја проширува душата сепак ке ја сакам тагата зошто ми ја отвара душаѕа.ке ги прифатам наградите зошто сум ги заслужил;сепак ке ги пречекам со добредојде пречките зошто тие се мојот предизвик
ке го поздравам овој ден со лјубов во срцето.
а како ке зборувам? ке ги фалам моите непријатели така што тие ке станат мои пријателиi;ке ги охрабрувам своите пријатели и тие ке ми станат бракa.секогаш ке барам причина за да се фалам;никогаш нема да барам изговори за да озборувам.кога ке дојдам во искушение да критикувам , ке си го поткасам јазикот ;кога ке бидам поттикнат да фалам ке викам од покривот .
OG MANDINO
а како ке го направам тоа? отсега натаму ке гледам со лјубов на сите нешта и повторно ке се родам.ке го сакам сонцето зошто ги грее моите коски;сепак ке го сакам и дождот зошто ми ја прочистува душата .ке ја сакам светлината зошто таа ни го покажува патот ;сепак ке ја сакам и нокта зошто таа ми ги покажува звездите.ке и посакам добредојде на среката зошто таа ми ја проширува душата сепак ке ја сакам тагата зошто ми ја отвара душаѕа.ке ги прифатам наградите зошто сум ги заслужил;сепак ке ги пречекам со добредојде пречките зошто тие се мојот предизвик
ке го поздравам овој ден со лјубов во срцето.
а како ке зборувам? ке ги фалам моите непријатели така што тие ке станат мои пријателиi;ке ги охрабрувам своите пријатели и тие ке ми станат бракa.секогаш ке барам причина за да се фалам;никогаш нема да барам изговори за да озборувам.кога ке дојдам во искушение да критикувам , ке си го поткасам јазикот ;кога ке бидам поттикнат да фалам ке викам од покривот .
OG MANDINO

Phoenix
- Post n°13
"Визираш размислуваш и ништо за возврат не добиваш . И гласто на тишината понекогаш царува во ликот на мислителот опкружен со многубројни прашанја. А видикот кон иднината. пуст, безобличен и празен , замислен онака апсурдно , онака спонтано за подцна да се открие и да се врати на реалноста... "

Phoenix
- Post n°14
AKO
Ако можеш да зачиваш глава кога сите ја губат,
а те обвинуваат тебе,
ако можеш да си веруваш себеси,
кога сите во тебе се сомневаат,
но да им дозволиш да се сомневаат,
ако можеш да чекаш,
а да не се умориш од чекање,
или да слушаш лаги,
а во нив да не учествуваш,
za или да те мразат,
а да не даваш причина за омраза,
а сепак да не изгледаш премногу убаво,
ниту да зборуваш премногу мудро;
ако можеш да сонуваш-
а сништата со тебе да не загосподарат ,
ако можеш да мислиш-
а при тоа сништата да не ти станат цел,
ако си во состојба да се соочиш со триумфот и пропаста,
а кон нив да се однесуваш подеднакво;
ако можеш да ја поднесеш вистината што сам си ја изрекол,
а која лошите ја извртеле за да ги залажуваат лугето,
или да гледаш на нештата на кои
си им го посветил животот -испокршениi-
и се надеваш да ги поправиш
со своите изаебени алатки;
ако си во состојба да ги присобереш
сите свои победи и да ги ризикуваш во еден миг на коцка,
ако го загубиш и почнеш
повторно од своите почетоци,
а за загубата да не прозбориш ни збор;
ако си во состојба да го присилиш срцето,
нервите и мускулите да те служат долго
откако веке ги нема,
и да продолжат така кога во тебе нема ништо,
освен волја која им наредува:
“продолжете”
ако можеш да зборуваш со толпа
iи ја задржиш доблеста,
или да се дружиш со кралеви-
а да не ја загубиш обичноста,
ако сите на тебе можат да сметаат,
но никој премногу,
aако минливиот минут можеш да го исполниш
со долго бегство од 60 секунди;
твоја е земјата
и се на неа,
и уште повеке -ке бидеш
човек ,сине
мој!
Ако можеш да зачиваш глава кога сите ја губат,
а те обвинуваат тебе,
ако можеш да си веруваш себеси,
кога сите во тебе се сомневаат,
но да им дозволиш да се сомневаат,
ако можеш да чекаш,
а да не се умориш од чекање,
или да слушаш лаги,
а во нив да не учествуваш,
za или да те мразат,
а да не даваш причина за омраза,
а сепак да не изгледаш премногу убаво,
ниту да зборуваш премногу мудро;
ако можеш да сонуваш-
а сништата со тебе да не загосподарат ,
ако можеш да мислиш-
а при тоа сништата да не ти станат цел,
ако си во состојба да се соочиш со триумфот и пропаста,
а кон нив да се однесуваш подеднакво;
ако можеш да ја поднесеш вистината што сам си ја изрекол,
а која лошите ја извртеле за да ги залажуваат лугето,
или да гледаш на нештата на кои
си им го посветил животот -испокршениi-
и се надеваш да ги поправиш
со своите изаебени алатки;
ако си во состојба да ги присобереш
сите свои победи и да ги ризикуваш во еден миг на коцка,
ако го загубиш и почнеш
повторно од своите почетоци,
а за загубата да не прозбориш ни збор;
ако си во состојба да го присилиш срцето,
нервите и мускулите да те служат долго
откако веке ги нема,
и да продолжат така кога во тебе нема ништо,
освен волја која им наредува:
“продолжете”
ако можеш да зборуваш со толпа
iи ја задржиш доблеста,
или да се дружиш со кралеви-
а да не ја загубиш обичноста,
ако сите на тебе можат да сметаат,
но никој премногу,
aако минливиот минут можеш да го исполниш
со долго бегство од 60 секунди;
твоја е земјата
и се на неа,
и уште повеке -ке бидеш
човек ,сине
мој!

PantomimoS
- Post n°15
Рокси напиша:ОДАМ И ГО ГУБАМ СВОЈОТ ПАТ : БАРАМ ШТО НЕ МОЖАМ ДА ПОСТИГНАМ А ПОСТИГНУВАМ ШТО НЕ БАРАМ...
Ми лајк дис
ми тууу!!!!

PantomimoS
- Post n°16
ми се свиѓа тоа од ог мандино!

Phoenix
- Post n°17
дека си хипи нормално

Morholt
Мислења: 6618
Зачленет на: 2008-09-14
- Post n°18
да е најдам книгата и јас ќе пишам

Dirge- Грофица.

Мислења: 5828
- Post n°19
Извадок од Психологија и Алхемија-Јунг
„Змијата е поитра од сите животни на Земјата;под убавината на својата кожа покажува еден невин лик, а истовремено се обликува самата себе како materia hypostatica со помош на илузијата, кога ќе се натопи во вода.Тука ги собира virtutes од земјата, а тоа е нејзиното тело.Бидејќи таа е многу жедна пие без мера, се опива и така исчезнува природата, којашто е обединета со неа.“
Извадок од Психологија и религија-Јунг
„Некои комплекси се само одвоени од свеста,бидејќи таа одлучила да се ослободи од нив по пат на потиснување.Но постојат и комплекси што никогаш не биле во свеста и кои, поради тоа, неможат своеволно да се потиснат.“
...
„Змијата е поитра од сите животни на Земјата;под убавината на својата кожа покажува еден невин лик, а истовремено се обликува самата себе како materia hypostatica со помош на илузијата, кога ќе се натопи во вода.Тука ги собира virtutes од земјата, а тоа е нејзиното тело.Бидејќи таа е многу жедна пие без мера, се опива и така исчезнува природата, којашто е обединета со неа.“
Извадок од Психологија и религија-Јунг
„Некои комплекси се само одвоени од свеста,бидејќи таа одлучила да се ослободи од нив по пат на потиснување.Но постојат и комплекси што никогаш не биле во свеста и кои, поради тоа, неможат своеволно да се потиснат.“
...

Dirge- Грофица.

Мислења: 5828
- Post n°20
TheDoorS напиша:кој беше јунг потсетиме :mad:
Зашто да те потсетам?И зашто така налутено фациче?
Мене тоа ми е омилено делче.
Ак незнаеш кој е Јунг имаш гугл и тета Wiki